Utlandssoldater kan ha svårt att återanpassa sig

Små störningsmoment i vardagen riskerar att göra livet jobbigt för svenska utlandssoldater, flera år efter att de kommit till Sverige igen. Det visar en inledande studie i ett treårigt forskningsprojekt.

Sven Assarsson var FN-soldat under Bosnienkriget på 1990-talet. Han minns hur svårt han hade att återanpassa sig när tjänstgöringen väl var över.

– Just de där småsakerna. Man fattar inte, vad håller ni på med? Vad skriver tidningarna? Vad pratar de om i TV? Vad sysslar ni med egentligen? Bara några timmars flygresa härifrån så dör en småunge av trampminor, och ni sitter och pratar om att det har hamnat fel kanelbulle i påsen. Det är klart att det blir konflikter, säger Sven Assarsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *